Skip to Menu Skip to Search Kontaktirajte nas Serbia Veb-sajt & jezici Skip to Content

Ovaj koncept, na francuskom jeziku poznat i po skraćenici CIVIO (Contrôle d'Identification des Véhicules Importés d'Occasion), razvio je SGS (podkompanija SICTA) u Obali Slonovače 1996. godine, zbog namere lokalne vlade da liberalizuje uvoz polovnih vozila u zemlju. Najpopularnija primena ove usluge je kontrolisanje polovnih (korišćenih) vozila koja se uvoze u druge zemlje.

Od juna 2005. godine, osim identifikacije carina Obala Slonovače je i procenu polovnih vozila poverila konceptu CIVIO, koji se sada zove „Contrôle d’Identification et Valorisation des Véhicules Importés d’occasion” (Procena uvezenih polovnih vozila).

CIVIO je namenjen za:

  • identifikaciju uvezenih korišćenih vozila kako bi se utvrdila tačna marka, model i specifikacija, radi utvrđivanja dokumenta o registraciji vozila zemlje iz koje se uvozi, uključujući i fotografije svih identifikovanih vozila;
  • određivanje kategorije i vrednosti vozila radi proračunavanja dažbina i poreza koje naplaćuje država.

Ciljevi su kontrola identifikacije uvezenih vozila kako bi se obezbedilo pravilno prikupljanje prihoda i uspostavljanje tehničke usaglašenosti sa lokalnim standardima sposobnosti za učestvovanje u saobraćaju i kontrole emisija. I identifikacija i tehnička kontrola koju pruža SGS su neophodni za procenu carinskih dažbina koje uvoznik mora da plati, kao i za prijavu vozila radi registracije.

Ovu uslugu kontrolisanja vozila pruža Sektor za automobilske usluge SGS organizacijama-klijentima širom sveta.