Skip to Menu Skip to Search Kontaktirajte nas Serbia Veb-sajt & jezici Skip to Content

Moderni mlazni avioni zahtevaju gorivo visokog kvaliteta kako bi motori obezbedili optimalne performanse i bezbedan let.

Strogi kriterijumi kvaliteta, rukovanja, praćenja i performansi moraju biti ispunjeni pre nego što gorivo može da se koristi. Pomoću SGS-ovih usluga ispitivanja mlaznog goriva, možete biti sigurni u najviši stepen kontrole kvaliteta.

Sada u upotrebi postoje dva tipa goriva u avijaciji:   

 • konvencionalno ugljovodonično gorivo za turbine u avijaciji (Avtur, Jet A, Jet A-1, JP8) rafinisano direktno iz sirove nafte, naziva se i mlaznim gorivom.
 • Novija inovativnija goriva kao što su SASOL polusintetička i potpuno sintetička goriva, sada uključena u DefStan 91-91 i AFQRJOS specifikacijama. Njima će se uskoro pridružiti mnoštvo goriva zasnovanih na inovativnim materijalima koji predstavljaju resurse, kao što su gasovi pretvoreni u tečna goriva, ugalj pretvoren u tečna goriva, biomasa pretvorena u tečna goriva i čak i goriva dobijena od rasta algi.

Klasifikacije mlaznog goriva

Mlaznim gorivima se može trgovati pod jednim brojem standarda:

 • ASTM D 1655;
 • DefStan 91-91;
 • AFQRJOS, zajedničkoj listi za proveru koju je izdala JIG, zajednička grupa za kontrolu.

Uzorkovanje, rukovanje uzorkom i priprema uzorka predstavljaju ključne elemente uspešnog testiranja mlaznog goriva. Standardi razvijeni pod pokroviteljstvom CRS, CAFFI, IATA i JIG predstavljaju glavno znanje za laboratoriju koja vam pomaže u kontroli rizika u lancu snabdevanja.

SGS-ovo ispitivanje mlaznog goriva

Jet A-1 mora da ispunjava zahteve standarda citiranih u datom ugovoru ili da formira deo nacionalnih minimalnih standarda, ugovora o cevovodu (na primer, Colonial ili Buckeye u Severnog Americi). Tipično bi ovo mogla biti specifikacija britanskog Ministarstva odbrane Def Stan 91-91 i/ili ASTM d 1655 i/ili zahtevi kvaliteta avionskog goriva za zajednički rukovođene sisteme (AFQRJOS) ili neko od ovih uz dodatne parametre određene ugovorom.

SGS nudi:

 • analizu komercijalnih Jet A-1 pa do ASTM D1655 i DefStan 91-91;
 • analizu Jet A i Avgas;
 • analizu vojnih avionskih goriva JP-4 i JP-8;
 • ispitivanje prema zahtevima kvaliteta avionskog goriva za zajednički rukovođene sisteme (AFQRJOS);
 • ispitivanje prema svim specifikacijama Ministarstva odbrane uključujući i MIL-DTL-83133F;
 • potpune i skraćene ponovne sertifikacije ako je navedeno;
 • doziranje aditiva - aktioksidanti, antistatici, inhibitori korozije i inhibitori ledenja sistema goriva (FSII);
 • brza vremena obrade;
 • usluge kontrole i uzorkovanja za prevoz do postrojenja za skladištenje svih veličina tereta, od plovila do cisterne;
 • testovi impregnacije - koji potvrđuju da je li je novi rezervoar pogodan za skladištenje mlaznog goriva ili da li rezervoar može da se pusti u rad nakon završenog remonta;
 • usluge za sve aspekte proizvodnje i lanca snabdevanja mlaznog goriva;
 • tehničke i konsultantske usluge za probleme uzorkovanja, analize, provere i izveštavanja.

Program kvaliteta

Sve SGS-ove laboratorije za ispitivanje mlaznog goriva učestvuju u međunarodnom planu testiranja stručnosti za Jet A-1. Ovi uporedni testovi predstavljaju indikator osobina i pomažu da se održi dosledno visok nivo kvaliteta i garancije naših laboratorija.

Zbog čega SGS?

SGS je aktivan član mnogih industrijskih tela, radnih grupa i organizacija za utvrđivanje standarda, kao što su IFIA, ISO, ASTM, CEN i EI (Institut za energiju, prethodno poznat kao Institut za naftne derivate).

Mi sprovodimo sva inspekcijska vrednovanja za tovare nafte, gasa i hemikalija u skladu sa osnovnim standardima za naftu i naftne derivate uključujući GOST, UOP, API, MPMS, AASTM, EN ili IP metode i specifikacije testiranja, kao što je propisano od strane CEN ili ISO ili nacionalnih i lokalnih organizacija za standardizaciju. Analitičke metode izrađene po porudžbini ili koje je klijent dostavio mogu da se primenjuju ako nas uključene stranke obaveste da one predstavljaju deo specifikacija. Ako je potrebno, možemo pomoći našim klijentima da izaberu optimalne standarde za citiranje ili upotrebu kao sredstvo omogućavanja efikasnog upravljanja rizikom unutar određene transakcije ili serije transakcija. SGS nudi i tehničku podršku o svim stvarima povezanim sa korišćenom tehnologijom, standardima i radnim praksama.

Saznajte više o SGS-ovom ispitivanju mlaznog goriva.