Skip to Menu Skip to Search Kontaktirajte nas Serbia Veb-sajt & jezici Skip to Content

Program markiranja goriva u Republici Srbiji je počeo 1. februara 2014. godine.  Ovo je nacionalni program, prvi ove vrste u Evropi, podržan od strane Vlade i kontrolisan od Ministarstva nadležnog za poslove energetike. U prvoj godini programa, SGS Beograd kao pružalac usluge je markirao preko 2,2 milijarde litara goriva na skladištima širom Srbije i to dodavanjem markera čiji je proizvođač Authentix, kompanija koja se bavi nanotehnologijom. Goriva koja su počela da se markiraju su bezolovni benzin, evrodizel i gasno ulje 0,1.  

Cilj ovog programa je pre svega povećanje prihoda u budžet Vlade RS, zatim povećanje prihoda energetskih subjekata zbog povećane legalne potrošnje, kao i zaštita potrošača od goriva sumnjivog porekla. Početkom jula 2014. Vlada je u saopštenju za medije objavila da povećanje prihoda od akcize i poreza na gorivo 34 miliona evra u odnosu na isti period 2013. Šesto-mesečni rezultati pokazuju da je prosečan mesečni rast količine goriva koja se markira 7%, što znači da legalna trgovina raste iz meseca u mesec. Konačno, potrošači mogu da budu sigurni da je gorivo koje koriste bezbedno po njihov auto. Procena je da će porez od akcize iznositi približno 80 miliona evra krajem 2014.

Drugi deo usluge markiranja je uzorkovanje i testiranje goriva, koje je počelo 01. avgusta 2014., a koje se odnosi na merenje nivoa markera na benzinskim stanicama. Ovu kontrolu goriva sprovodi takođe SGS Beograd u zajedničkoj saradnji sa republičkom tržišnom inspekcijom. Početna procena količine goriva koja se nelegalno prodaje na tržištu RS bila je oko 10%. Posle četiri meseca programa markiranja ovaj udeo je pao na 7%, a na kraju 2014. godine dostigao vrednost ispod 1%.

Sredinom oktobra 2014. program je proširen sa markiranjem tečnog naftnog gasa. Kao rezultat, očekuje se da ukupna količina markiranog goriva u 2015. poraste za preko 30% u odnosu na 2014.