Skip to Menu Skip to Search Kontaktirajte nas Serbia Veb-sajt & jezici Skip to Content

Sa globalnim pečatom odobrenja za životnu sredinu, zdravlje i bezbednost proizvodnje, bluesign stanard pomaže vama i vašim snabdevačima da uspostavite održive proizvode bez ugrožavanja funkcionalnosti, kvaliteta i dizajna.

Povećavanjem cena sirovina, potreba za zaštitom životne sredine i globalni nedostatak resursa kao što je voda predstavljaju neke od izazova sa kojima se suočava tekstilna industrija. Da biste bili uspešni na tržištu znači da je potrebno preduzeti odgovornost u pogledu zaštite životne sredine i korisnika, što zauzvrat znači da je potrebno da date prioritet svom ekološkom otisku.

Standard bluesign® pruža nezavisni sistem odobrenja za tekstilnu industriju, uzimajući u obzir ceo proizvodni proces, smanjujući uticaj na životnu sredinu i čuvajući ljudsko zdravlje. On takođe pomaže da se smanje vaši proizvodni troškovi, poveća vaša konkurentnost i inovacije, što donosi korist vašem poslovanju.

Potrošači su sve svesniji ne samo svog uticaja na životnu sredinu, već i uticaja proizvoda i poslovanja koje koriste. Kao rezultat potrošači traže od vaših proizvoda da pruže transparentne lance vrednosti, visoki kvalitet, dokaze da nisu štetni i da su ekološki bezbedni.

bluesign pregled pogađa problem u njegovom korenu. Umesto fokusiranja na ispitivanje vaših gotovih proizvoda, on posmatra sve ulazne tokove - od sirovina do hemijskih komponenti, do vode i izvora energije. Svaka komponenta se procenjuje, eliminušu potencijalne štetne materije pre nego što počnete sa proizvodnjom.

Principi bluesign

Standard je izgrađen na pet principa:

  • Proizvodna efikasnost izvora
  • Bezbednost korisnika
  • Zagađivači vazduha
  • Zagađivači vode:
  • Zaštita zdravlja i bezbednost na radu

Proizvodna efikasnost izvora
Ima za cilj maksimalni kvalitet i dodatnu vrednost za vaš proizvod pomoću minimalnih izvora i najmanjim mogućim uticajem na životnu sredinu.

Bezbednost korisnika
Bezbednost korisnika obuhvata ne samo to što vaši tekstili treba da budu visokog kvaliteta i bez rizika po zdravlje, već i garanciju da primenjujete principe održivosti u proizvodnom procesu.

Zagađivači vazduha
Zagađivači vazduha treba da budu usaglašeni sa strogo kontrolisanim ograničenjima u vašem celokupnom proizvodnom lancu. Upotrebom komponenata sa niskim emisijama i optimizacijom upotrebe energije smanjuje se količina CO2.

Zagađivači vode
Kontrole zagađivača vode imaju za cilj da vrate pročišćene vode u prirodni ciklus, i na taj način izazivaju najmanje moguće zagađenje reka, jezera i mora. Ovo možete postići upotrebom ekološki bezopasnih komponenti i optimizacijom postupka proizvodnje i prerade otpadnih voda.

Zaštita zdravlja i bezbednost na radu
Ona obuhvata zdravlje i bezbednost vaših zaposlenih u tekstilnoj industriji. To znači da je moguće uočiti slabe tačke koje postoje na lokalnom nivou i poboljšati ih u skladu sa propisima.

Tri koraka za ostvarivanje bluesign standarda

Pregled
Pregled je prvi korak za primenu bluesign standarda. Stručnjaci mogu da sprovedu kompletan bluesign® pregled vaše kompanije. Ova procena vam omogućava ne samo da eliminišete opasne materijale i druge rizike po životnu sredinu, već takođe uspostavlja najekonomičniju upotrebu vaših resursa.

Primena
Ova faza obuhvata rešavanje problema koji su istaknuti tokom pregleda. Ova faza je prilagođena vašem poslovanju, pružajući vam pojedinačni plan primene.

Sertifikacija
Tokom ove poslednje faze postupka mi sprovodimo naše testove i kontrole kako bi vaši pojedinačni proizvodi i proizvodne grupe mogle da budu sertifikovane.

Sa globalnim pečatom odobrenja za životnu sredinu, zdravlje i bezbednost proizvodnje, bluesign® standard pomaže vama i vašim snabdevačima da uspostavite ekološke standarde za tekstile bez ugrožavanja funkcionalnosti, kvaliteta i dizajna.