Skip to Menu Skip to Search Kontaktirajte nas Serbia Veb-sajt & jezici Skip to Content

SGS službe za ispitivanje alergena u hrani pomažu vam da ispunite zahteve u vezi označavanja hrane i obezbedite sigurnost stanovništva. Kao deo našeg programa za kontrolu alergena u hrani možemo da ispitamo da li postoji prisustvo alergena u hrani.

Da biste ispunili zahteve ciljnog tržišta za označavanja alergena, morate biti svesni koji su alergeni sastojci kao i da znate o unakrsnoj kontaminaciji sa alergenima do koje može doći. Naša služba sveobuhvatnog i nezavisnog ispitivanja i označavanja pokriva sve ove aspekte, u svakoj fazi lanca snabdevanja hranom. Mi primenjujemo dokazane metode ispitivanja, i to lančanu reakciju polimerazom (PCR) i imunoadsorpcioni enzimski test (ELISA), da bismo utvrdili prisustvo alergena u ranim fazama.

Skoro svi poznati alergeni u hrani su proteini koji mogu da opstanu u velikim količinama i često ostanu nakon obrade hrane. Iako skoro sv proteinii u hrani mogu da budu alergijski, zakon Evropske unije o označavanju alergena navodi da su najverovatniji uzroci alergijske reakcije:

  • Celer
  • Gluten u žitaricama (npr. ječam, ovas, pirinač, pšenica)
  • Jaja
  • Riba
  • Lupina
  • Mleko i mlečni proizvodi  
  • Mekušci (npr. kapice, dagnje, školjke, reckave školjke)
  • Senf
  • Koštunjavo voće (npr. bademi, brazilski orasi, indijski oraščići, lešnici, australijski oraščići, kikiriki, orasi pekan, pistaći, orasi)
  • Morski ljuskari (npr. krabe, jastozi, škampi)
  • Seme susama
  • Soja
  • Sumpor dioksid i sulfiti (na nivoima preko 10mg/kg ili 10mg/l)

Kontaktirajte SGS sada da biste otkrili kako ispitivanja alergena u hrani mogu da obezbede vašu usaglašenost sa propisima, i da vam pomognu da zaštite korisnike.