Poljoprivreda i Hrana Ispitivanje na alergene u hrani
SGS službe za ispitivanje alergena u hrani pomažu vam da ispunite zahteve u vezi označavanja hrane i obezbedite sigurnost stanovništva. Kao deo našeg programa za kontrolu alergena u hrani možemo da ispitamo da li postoji prisustvo alergena u hrani.

Da biste ispunili zahteve ciljnog tržišta za označavanja alergena, morate biti svesni koji su alergeni sastojci kao i da znate o unakrsnoj kontaminaciji sa alergenima do koje može doći. Naša služba sveobuhvatnog i nezavisnog ispitivanja i označavanja pokriva sve ove aspekte, u svakoj fazi lanca snabdevanja hranom. Mi primenjujemo dokazane metode ispitivanja, i to lančanu reakciju polimerazom (PCR) i imunoadsorpcioni enzimski test (ELISA), da bismo utvrdili prisustvo alergena u ranim fazama.
Skoro svi poznati alergeni u hrani su proteini koji mogu da opstanu u velikim količinama i često ostanu nakon obrade hrane. Iako skoro sv proteinii u hrani mogu da budu alergijski, zakon Evropske unije o označavanju alergena navodi da su najverovatniji uzroci alergijske reakcije:
- Celer
- Gluten u žitaricama (npr. ječam, ovas, pirinač, pšenica)
- Jaja
- Riba
- Lupina
- Mleko i mlečni proizvodi
- Mekušci (npr. kapice, dagnje, školjke, reckave školjke)
- Senf
- Koštunjavo voće (npr. bademi, brazilski orasi, indijski oraščići, lešnici, australijski oraščići, kikiriki, orasi pekan, pistaći, orasi)
- Morski ljuskari (npr. krabe, jastozi, škampi)
- Seme susama
- Soja
- Sumpor dioksid i sulfiti (na nivoima preko 10mg/kg ili 10mg/l)
Kontaktirajte SGS sada da biste otkrili kako ispitivanja alergena u hrani mogu da obezbede vašu usaglašenost sa propisima, i da vam pomognu da zaštite korisnike.